Hidangan 5-6org
- 2cwn beras (beras yg sesuai brasmati@herbapony)
- 6cwn air
- 1/2cwn susu cair
- 4 sudu besar tomato puri
- 3 helai daun pandan
- 1 1/2 sudu teh garam
Bahan Tumis
- 2 sudu besar mentega/minyak sapi
- 2cm kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 ulas bwg putih- diketuk
- 1/2 bwg besar - dihiris nipis
Langkah:-
# Basuh beras sehingga bersih(dlm periuk nasi)& masukkan sukatan air+susu+daun pandan+garam+tomato puri
# Dalam bekas lain, tumis kesemua bahan tumis sehingga naik bau.
# Satukan bekas tumis kedalam periuk nasi,kacau biar sebati.
# ON api periuk..tunggu sehingga masak
# Siap masak bolehlah tabur bawang goreng untuk hiasan
0 comments:
Catat Ulasan