Bila makan nasi tomato mesti ada ayam masak merah...dah sinonim...Mari cuba resepi yang cukup ringkas & paling penting tak guna santan. Saya ganti dengan susu cair Cap Dairy Champ..tanpa kolestrol..
- 4-5 ketul ayam (di salut dgn sedikit kunyit&garam, digoreng separuh masak)
- 2 ulas bwg putih (blend hingga hancur)
- 1biji bwg besar (blend hingga hancur)
- 1btg serai (dititik)
- 2sudu besar cili kering(siap diblend)
- 1biji bunga lawang
- 1inci kulit kayu manis
- 1ketul kiub pati ayam
- 150ml susu cair
- 150ml air(ikut citarasa sdiri jika mahukan kuah lebih jd tambahkan kuantiti air)
- garam+gula secukup rasa
- Masuk 3sudu besar minyak,tumis bwg besar+bwg putih+cili kering+bunga lawang+kulit kayu manis+serai hingga naik bau.
- Masuk ayam yang telah digoreng, kacau.
- Masuk air,kacau dan biarkan mendidih.
- Slow api, masukkan susu,kacau
- Masukkan kiub pati ayam+gula+garam secukup rasa.
- 1-2minit tutup api.Siap untuk di hidang.
0 comments:
Catat Ulasan