Bahan Sup(10-15org mkn)
-8 ulas bawang putih(ditumbuk halus)
-3 inci halia (diketuk)
-2 pek sup bunjut tulang
-1kg tulang
-500gm daging(dipotong nipis-nipis)
-3ketul kiub daging
-Sukatan air ikut suka
-secukup garam
Langkah
- Rebus tulang+daging bersama bwg putih+halia sehingga daging empuk.
- Masukkan kiub daging+sup bunjut tulang+sedikit garam..Masak shgga ok..
Cabai(Sos)
(Sos Merah)
-5sudu besar cabai kering(yg telah diblander)
-2 sudu cuka
-sedikit garam+gula
Langkah - Masak cabai kering+cuka+garam+gula sehingga benar2 masak..Sedia utk dihidangkan.
(Sos Hitam)
-10 tangkai cili padi(tumbuk sehingga lumat)
-2-3 biji limau kasturi/limau nipis(ambil jus shj)
-sedikit garam&gula
Langkah- Satukan & sedia utuk dihidangkan -Bihun 2pek(direndam bsama sedikit serbuk kunyit-skadar mberi warna pd bihun sehingga lembut dlm 1-2jam. Celur bihun dalam air panas sehingga bihun benar2 lembut dan toskan
Hiasan
-Daun sup
-Daun Bawang
-Bawang goreng
-Taugeh
-Limau kasturi/Limau nipis
0 comments:
Catat Ulasan