Nak masak apa tengah hari ni? Jangan pening kepala...tu dalam peti ais masih ada lagi daging korban, buat aje nasi daging.,hanya tambah air asam saja...so apa lagi mari start masak...
Bahan-Bahan (4-5org mkn)
Bahan A
- 2 sudu besar minyak sapi @ mentega
- 1 inci halia
- 1btg kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
- 1biji bawang besar (dihiris nipis)
Langkah:- Tumis kesemua bahan di atas sehingga naik bau.
Bahan B
- 500gm daging (dipotong ikut saiz kesukaan)
- Air (Ikut suka)
- 1 inci halia (dihiris nipis )
Langkah:- Rebus semua bahan di atas sehingga daging empuk.
Bahan C
- 2 pot beras Herbapony @ Brasmati (basuh sehingga bersih & tos)
- Air rebusan daging, hasil dr Bahan B (ikut sukatan beras)
- Daging yang siap direbus, hasil dr Bahan B
- 2 kiub pati lembu @ 1 pek sup bunjut
- 1 sudu besar serbuk kurma
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan tomoto soup
- garam secukup rasa
Langkah:- Satukan kesemua bahan, kacau sehingga sebati, ON periuk nasi..Dah siap masak bolehlah di tabur dgn bawang goreng.
Jika masih ada lebihan air rebusan daging, bolehlah dibuat sup, cuma tumbuk 2 ulas bwg putih, masuk 1 kiub daging, garam secukup rasa. Masak dan boleh lah dihias bersama daun sup&daun bawang yang dihiris nipis.
Air Asam
- 2 biji tomato (dihiris nipis)
- 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
- 1 tangkai cili merah (dihiris nipis)
- air asam jawa (ikut suka)
- 1 biji perahan air limau kasturi
- 1 inci belacan
- 1sudu besar kerisik
- garam & gula secukup rasa
Langkah:- satukan kesemua bahan diatas..gaul sehingga semua bahan mesra..
0 comments:
Catat Ulasan