My Laksa

Fuhhh..cerita pasai laksa ni, saya gerenti mmg ramai yg minat..boleh makan bmangkuk-mangkuk..sruppp..sruppp. So saya nak kongsi rahsia kuah laksa yg saya buat..memang umppphhh



Bahan-bahan (10-15org mkn)
-2kg ikan (boleh campur-kembong/sardin/tongkol)
-5-6biji bawang besar+ 3inci belacan (diblend bersama sehingga hancur)

-10pcs asam keping
-30sen daun kesom
-2btg bunga kantan(bunga dibelah dua)
-Garam secukup rasa
-2-3pek laksa(saya slalu guna brand Laksa Penang-Jenis ni halus mcm mee,mmg laksa beras)

Hiasan
-30sen-50sen Daun Selom(dihiris nipis-nipis)
-50sen daun putat(kalau ada laaaa)
-3btg bunga kantan(dihiris nipis-nipis)
-3-4biji limau nipis/kasturi(dibelah empat)
-10-15bj cabai kecik(hiris nipis-nipis)
-1biji timun (dibelah 2inci nipis panjang)


Langkah Penyediaan Kuah
-Rebus ikan bsama asam keping shgga mata ikan bwarna putih, keluarkan ikan, asingkan1 bekas utk isi dan 1 bekas utk tulang. Bekas yg ada isi ikan diramas, bahagian tulang diblend shgga hancur. Ambil air tulang sahaja.
-Satukan air rebusan ikan+isi ikan+air tulang ikan+(bwg besar+belacan yang telah diblend)
-Masak sehingga mdidih
-Masukkan daun kesom+bunga kantan+garam
-Masak 10minit-siap utk dihidangkan


Penyediaan Laksa 
-Rendam laksa 1-2jam
-Celur dgn air panas 30mnt-1jam-siap




0 comments: