Ayam Masak Merah

Bila makan nasi tomato mesti ada ayam masak merah...dah sinonim...Mari cuba resepi yang cukup ringkas & paling penting tak guna santan. Saya ganti dengan susu cair Cap Dairy Champ..tanpa kolestrol..


Bahan-bahan(2-4org mkn)

  •  4-5 ketul ayam (di salut dgn sedikit kunyit&garam, digoreng separuh masak)
  • 2 ulas bwg putih (blend hingga hancur)
  • 1biji bwg besar (blend hingga hancur)
  • 1btg serai (dititik)
  • 2sudu besar cili kering(siap diblend)
  • 1biji bunga lawang
  • 1inci kulit kayu manis
  • 1ketul kiub pati ayam
  • 150ml susu cair
  • 150ml air(ikut citarasa sdiri jika mahukan kuah lebih jd tambahkan kuantiti air)
  • garam+gula secukup rasa
Langkah2
  1. Masuk 3sudu besar minyak,tumis bwg besar+bwg putih+cili kering+bunga lawang+kulit kayu manis+serai hingga naik bau.
  2. Masuk ayam yang telah digoreng, kacau.
  3. Masuk air,kacau dan biarkan mendidih.
  4. Slow api, masukkan susu,kacau 
  5. Masukkan kiub pati ayam+gula+garam secukup rasa. 
  6. 1-2minit tutup api.Siap untuk di hidang.
Skrg ni saya hanya ada cabai besar merah shj sbg perhiasan..





0 comments: